Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
Gå til forsiden hdo.no

Emir er lærling i HDO

Årlig tar HDO inn lærlinger som bidrar til kontinuerlig faglig fornyelse i virksomheten. Lærlingene får prøve seg på varierte arbeidsoppgaver knyttet til drift, vedlikehold og support av kritiske IKT-systemer. Hvordan er det å være lærling i HDO? Bli kjent med Emir Jakupovic, som er lærling på Servicedesk.

Linda-Theres Trondsen
Publisert 04.04.2025
En mann som sitter ved et skrivebord med mange skjermer.

Foto: Linda-Theres Trondsen

Emir Jakupovic har vært lærling på Servicedesk i HDO siden 2023.

- Det er veldig bra å være lærling i HDO! åpner Emir Jakupovic med et bredt smil. Han har vært lærling siden september 2023, og synes at miljøet er støttende og positivt, og levner ingen tvil om at han stortrives i foretaket.

En god start på arbeidslivet

Mye er nytt når man tar steget fra skolebenken og videre ut i arbeidslivet. Det er nye rutiner, roller og oppgaver en skal forholde seg til.

- Da jeg gikk på Gjøvik videregående skole hadde jeg utplasseringen min i HDO. Jeg bestemte meg ganske tidlig for å sende en e-post og spørre om jeg kunne fortsette som lærling, sier Jakupovic engasjert. Han er en ekstrovert type, og synes det var enkelt å starte som lærling.

- Jeg tar sånne sosiale settinger ganske lett, smiler Jakupovic, som er en del av et team på 15 personer. Team Servicedesk jobber med å drifte og vedlikeholde 113 og 116117-linjene for helsetjenesten i Norge. Det vil si AMK-sentraler, akuttmottak og legevaktsentraler rundt om i hele landet. Servicedesk tar imot samtaler og bistår HDOs kunder døgnet rundt.

- Vi leverer en tjeneste, et program som helsetjenesten svarer pasienter eller hverandre på. Og hvis det er problemer eller ønsker om forbedringer, ringer de inn til oss. Og jeg er en av de som svarer opp henvendelsene, sier han.

- Vi kan koble oss på maskinen de bruker og hjelpe til uansett hvor i Norge de er. I tillegg har vi tekniske ressurser rundt om i landet som vi kan kontakte hvis kunden trenger fysisk hjelp med operatørplassen sin, forklarer Jakupovic. I tillegg overvåkes flere tjenester på operatørplassene som kundene selv ikke ser.

Innholdsrike dager og mye ansvar

- Det varierer fra dag til dag hvor mye vi har å gjøre. Hvis noe skal oppdateres eller vedlikeholdes, tar vi kontakt og spør om vi for eksempel kan oppdatere på operatørplassen, fortsetter han.

- Det kan også være tilfeller der det er større feil som skjer, og vi må ta kontakt. Eller det kan være feil hos våre partnere som fører til at vi må kontakte kundene våre. Da går vi inn i en litt mer samfunnskritisk rolle, sier Jakupovic.

Da er det ikke bare HDOs kunder som påvirkes, men også publikum som trenger øyeblikkelig hjelp.

Hvordan lykkes som lærling?

På spørsmål om hvordan en lykkes som lærling, er Jakupovics beste råd at man må være påskrudd og på.

- Du skjønner fort at hvert eneste lærlingested har sin egen infrastruktur, og at du kanskje bare bruker ti prosent av det du lærte på skolen. Mye ser annerledes ut, og det er forskjellige arbeidsoppgaver, sier han.

Fordelene ved å være lærling er mange.
- Fordelene kommer med riktig tankesett og innstilling. Kommer du inn som lærling og tenker at du skal gjøre det du får beskjed om, er det vel og bra, men du kommer enda lengre om du tar til deg informasjon som en svamp. Jeg er ganske sikker på at du vil lykkes som lærling om du går inn for å ta til deg og nyttiggjøre deg informasjonen du får fra, rådgir Jakupovic.

- Og jeg er en som spør mye, smiler han og legger til at det er en av fordelene ved å være lærling. En kan spørre og være nysgjerrig og det er ingen som klandrer deg for at du er nettopp det.

- Det kan til tider være tungt å være lærling, men jeg vil si det er lettere enn skolebenken. Når du er ferdig på jobb er du jo ferdig, og kan bruke fritiden som du vil. På skolen er det mer lekser og prøver, forteller han.

På spørsmål om han har råd til andre som ønsker å bli lærling, sier Jakupovic at det viktigste er å gå etter det som kjennes riktig for deg selv.

- Gå etter magefølelsen, og det er lov å bytte hvis det ikke er riktig match, sier han.

Planer for fremtiden

Emir er initiativrik, og sitter ikke på gjerdet og venter på at mulighetene skal komme seilende hans vei. I august er læreperioden over, og han har allerede søkt på en stilling i HDO.

- Jeg har søkt på en juniorstilling i team Datasenter. I tillegg har jeg fått tilbud om en engasjementsstilling på team Operatørplass, så vi får se hvordan det går, smiler han.

- Jeg vil jo aller helst være her i HDO. Jeg ble tatt godt imot og begynner å kjenne kollegene godt, fortsetter han, og snakker engasjert om den samfunnskritiske rollen HDO spiller.

- Det er få som kjenner til HDO, men likevel har vi en kjempeviktig jobb å gjøre. Vi er pålogget døgnet rundt, det er viktig for kundene våre, men også for publikum og pasienter. Det synes jeg er veldig spennende siden jeg liker å gjøre noe som betyr mye, ikke bare for meg, men for samfunnet som helhet, sier han engasjert.